Venture Challenge
De Venture Challenge helpt startende ondernemers in Life Sciences hun dienst of product naar de markt te brengen. In een programma van circa tien weken krijgen starters ondersteuning bij het opzetten van een bedrijf en ontwikkelen ze hun idee naar een solide businessplan. Zo kan de 'time-to-market' worden verkort.
In het kort
- Hulp aan startende ondernemers in de Life Sciences om hun dienst of product naar de markt te brengen.
- Programma van tien weken.
- Winnaar ontvangt 25 duizend euro.
- Twee rondes per jaar.
- In 2023 bedroeg de subsidie 200 duizend euro.
- In het voorjaar van 2024 bedroeg de subsidie 100 duizend euro en is deze voor het najaar verhoogd naar 200 duizend euro.
Hoe werkt het?
Veel wetenschappelijke vindingen halen nooit de markt. Vaak hebben ondernemende onderzoekers niet de ervaring en kennis die nodig is om een commerciële organisatie op te zetten en te komen tot een marktrijp product. Voor private investeerders en ervaren ondernemers is het in de opstartfase meestal nog te vroeg om in te stappen, bijvoorbeeld omdat het businessplan voor hen nog niet voldoende duidelijk is. De Venture Challenge helpt daarbij, door samen met de onderzoekers een goed doordachte business case te ontwikkelen. Dit geeft inzicht in wat nodig is om de vinding naar de markt te brengen.
De Venture Challenge richt zich op teams van minimaal drie en maximaal vier personen die van plan zijn vanuit een nieuwe start-up een product of dienst op het gebied van Life Sciences & Health naar de markt te brengen. Het product of de dienst is gebaseerd op een nieuwe technologische vinding of een nieuwe toepassing van bestaande technologie, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Meer specifiek betreft het een nieuwe therapie of medicijn, diagnosticum, medisch hulpmiddel of een technologie voor de verbetering van bestaande - of versnelling van de ontwikkeling van nieuwe - therapieën of medicijnen. Het team bestaat in ieder geval uit de persoon die de wetenschappelijke vinding heeft gedaan en de overige oprichters van de start-up. Desgewenst kan het worden aangevuld met relevante adviseurs. Dat kan bijvoorbeeld een business developer zijn van een betrokken Knowledge Transfer Office.
Een ronde bestaat uit twee driedaagse bootcamps en regelmatige coachingsessies. Daarin werken de deelnemers onder begeleiding van ervaren coaches aan het opzetten of aanscherpen van hun businesscase. Het gehele traject duurt circa tien weken. Aan het eind pitchen de deelnemers hun plannen voor een jury, bestaande uit onder meer ervaren ondernemers en investeerders.
De jury beslist ook welke team met het prijzengeld van 25 duizend euro naar huis gaat. De winnaar van de Venture Challenge wordt openbaar gemaakt tijdens een van de grootste life sciences business conferenties in Nederland die veel exposure biedt, zoals de Dutch Life Sciences Conference.
Zie ook
Venture Challenge | NWO
LSW Venture Challenge
Om welke bedragen gaat het?
De Venture Challenge kent twee rondes per jaar, in het voorjaar en in het najaar. De beschikbare subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is 100 duizend euro per ronde, wat in 2023 voldoende was om in beide rondes zes teams aan de Venture Challenge-workshops deel te laten nemen. In de najaarsronde van 2024 is dit bedrag verhoogd tot 200 duizend euro, wat betekent dat er twaalf teams kunnen deelnemen.
Geselecteerde deelnemers betalen een eigen bijdrage en ontvangen daarnaast voldoende subsidie voor de bekostiging van deelname aan de Venture Challenge, te besteden in de eerstvolgende ronde. Deze eigen bijdrage voor deelname aan de Venture Challenge bedraagt per team:
- 2.000 euro bij deelname van drie teamleden;
- 2.500 euro bij deelname van vier teamleden.
Wie profiteren ervan?
Venture Challenge is bedoeld voor start-ups of teams die een start-up willen oprichten in life sciences, therapeuticics, diagnosticics en medical devices.
Met de Venture Challenge wordt beoogd om het gat richting de markt te verkleinen door samen met wetenschappers of onderzoekers een goed doordachte business case te ontwikkelen en hen inzicht te geven in wat er nodig is om hun wetenschappelijke vinding naar de markt te brengen. De Venture Challenge richt zich op de Life Science & Health-sector, waar het ontwikkeltraject van een wetenschappelijke vinding lang en kostbaar is, omdat het veel R&D vereist.
Om mee te doen aan het Venture Challenge-programma moeten de deelnemers een wetenschappelijke vinding hebben die ze graag willen commercialiseren. De wetenschappelijke vinding is het resultaat van onderzoek aan een universiteit. De route naar het commercialiseren van deze vinding of onderzoeksresultaat gaat via het starten van een bedrijf waar de vinding omgezet kan worden naar een product.
Een overzicht van start-ups die aan Venture Challenge deelnamen:
LS@W Startups
Voorbeelden van projecten
Op de website van NWO zijn de toegekende Venture Challenge teams van de voorbije rondes te vinden:
Voorjaar 2024:
Zes nieuwe Venture Challenge teams van start | NWO
Voorjaar 2023:
Venture Challenge toekenningen | NWO
Najaar 2022:
Toekenningen Demonstrator en Venture Challenge | NWO
Voorjaar 2022:
Toekenningen binnen Open Technologieprogramma en Venture Challenge | NWO
Wat heeft het opgeleverd?
De Venture Challenge heeft een groot track record opgebouwd in de afgelopen zestien jaren. Het programma is een bekende naam en kent veel succesverhalen. Het instrument heeft een groot effect op de benutting van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Venture Challenge draagt bij aan de verkorting van de tijd tot marktintroductie en het vinden van investeringen.
Tot 2023:
- Zijn er 201 projecten gestart (per sector):
- 67 Enabling Technology
- 50 Therapeutics
- 38 Medical Devices
- 37 Diagnostics
- 5 Biobased
- 3 Healthcare
- 145 bedrijven zijn hieruit voortgekomen.
- 1250 FTE in bestaande start-ups.
- 850 miljoen euro opgehaald aan fondsen door de start-ups:
- 197 miljoen euro publieke fondsen waarvan 113 miljoen euro uit Nederland en 84 miljoen euro uit andere Europese fondsen.
- 653 miljoen euro private fondsen.
Zie Facts & Figures voor infografics en spreiding van de projecten over Nederland.
Zie ook
Evaluatierapport en verlenging vervaltermijn subsidiemodule Venture Challenge