De TSE Industrie Studies ondersteunt haalbaarheidsstudies, milieustudies en vergelijkbare projecten die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies in 2030 in de industrie.

In het kort

  • De TSE Industrie Studies ondersteunen ondernemingen die zelfstandig (of in een samenwerkingsverband) een TSE Industrie studie uitvoert die past binnen één van de programmalijnen.
  • De studies worden uitgevoerd ten behoeve van pilotproject, demonstratieprojecten of projecten met uitontwikkelde technologie door die onderneming zelf of een onderneming die deel uitmaakt van diens groep.

Hoe werkt het?

Met behulp van een haalbaarheidsstudie, milieustudie of vergelijkbare studie kan worden besloten om te starten met een pilotproject, demonstratieproject of een project met betrekking tot uitontwikkelde technologie of verder te gaan naar de volgende fase van detailed engineering en constructie in voorbereiding op een dergelijk project.

  • Haalbaarheidsstudies gelden voor pilotprojecten.
  • Milieustudies en vergelijkbare studies gelden voor demonstratieprojecten en voor projecten met uitontwikkelde technologie.

De volgende programmalijnen vallen onder de TSE Industrie studies:

  1. CO2-reducerende maatregelen anders dan waterstof en groene chemie.
  2. Waterstof en groene chemie, met vier deelprogramma’s:
    1. Transport en opslag van waterstof(dragers) inclusief conversiestap.
    2. Toepassen van waterstof(dragers) en groene elektronen.
    3. Productie van waterstof.
    4. Productie van (onderdelen van) elektrolysers voor de productie van hernieuwbare waterstof.

Om welke bedragen gaat het?

Voor verslagjaar 2023 stond er op de ontwerpbegroting 2025 van het ministerie van Economische Zaken ongeveer vier miljoen euro aan uitgaven vanuit het bedrijvenbeleid die aan dit instrument zijn te koppelen.

Wie profiteren ervan?

Industriebedrijven die willen verduurzamen en voor dat doel haalbaarheidsstudies, milieustudies of vergelijkbare studies willen uitvoeren.