De CO2-concentratie in de lucht stijgt door het grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen. Een manier om de uitstoot van dit broeikasgas te verminderen is het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2. Dat staat ook bekend als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS).
In het kort
Om CCUS breed toe te kunnen passen is het belangrijk om in te zetten op (internationaal) onderzoek, grootschalige demonstratieprojecten, realiseren van kostenreductie en het wegnemen van belemmeringen.
Hoe werkt het?
- Om internationaal onderzoek naar CO2-afvang, -transport en -opslag te bevorderen, neemt Nederland deel aan het Europese onderzoeksprogramma ACT (Accelerating CCS Technologies).
- Daarin werken Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven samen met organisaties in Europa en Noord-Amerika.
- Daarnaast verzorgt RVO de uitkering van subsidies aan nationale CCUS-projecten, zoals Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) en de ERA-NET Energiecall ACT.
Om welke bedragen gaat het?
Voor verslagjaar 2023 stond er op de ontwerpbegroting 2025 van het ministerie van Economische Zaken ongeveer drie mljoen euro aan uitgaven vanuit het bedrijvenbeleid die aan dit instrument zijn te koppelen.
Het ministerie van EZ heeft voor ACT I (2017-2020) ruim vier miljoen euro aan onderzoeksbudget beschikbaar gesteld en voor ACT II (2019-2022) viereneenhalf miljoen euro. Voor ACT III (2021-2024) heeft Nederland opnieuw een bijdrage geleverd van vier miljoen euro.
Vanaf 2022 is ACT onderdeel geworden van het Clean Energy Transition Partnership (CETP), een onderzoeksprogramma van de Europese Commissie.
In dat jaar heeft Nederland met 4viermiljoen euro aan de eerste ronde deelgenomen. Vanaf 2024 stelt Nederland hier jaarlijks twee miljoen euro voor beschikbaar.
Wie profiteren ervan?
Ondernemingen die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken gericht op CCUS of die de implementatie van CCUS willen versnellen.
Bij ECCSEL Excellent CCS laboratories zijn CCS-proefopstellingen uit 5 Europese landen aangesloten. ECCSEL stelt deze proefopstellingen open.