De Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS) is onderdeel van de subsidiemodule Duurzame innovatieve Scheepsbouw. Het doel van de SDS is het stimuleren van innovatieve, experimentele technologieën binnen de scheepsnieuwbouw en -ombouw die duurzaamheid bevorderen.

In het kort

  • In de periode 2017-2023 zijn 80 unieke SDS-aanvragen ingediend door 51 werven verspreid over 35 unieke moederondernemingen.
  • Ongeveer de helft van alle werven die gebruik kunnen maken van de regeling hebben ook daadwerkelijk een aanvraag gedaan.
  • Dertien schepen zijn met SDS-steun gerealiseerd en afgeleverd en 26 aanvragen zijn toegewezen. Van deze aanvragen zal een flink aantal nog resulteren in een gerealiseerd schip.

Hoe werkt het?

De doelgroep van de SDS-regeling is Nederlandse scheepswerven die voornemens zijn een bouwcontract af te sluiten met een klant, waarbij deze klant innovatieve en duurzaamheidsbevorderende technologieën wil implementeren. De Nederlandse scheepsbouw- en reparatiesector omvatte in 2022 ongeveer 2.700 bedrijven.

Als een scheepswerf op het punt staat een bouwcontract af te sluiten, wordt er aan de hand van verschillende criteria beoordeeld of het te bouwen schip in aanmerking komt voor SDS-subsidie. Allereerst wordt getoetst of er sprake is van implementatie van een duurzaamheidsbevorderende innovatie. In dit kader wordt ook gekeken naar de mate van innovatie. Vervolgens wordt beoordeeld of er een positief effect is op de Nederlandse economie en tot slot wordt de kwaliteit van het projectplan geanalyseerd.

Jaarlijks zijn er tussen de tien en twaalf aanvragen, waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk subsidie krijgt. Aanvragen vallen af zowel vanwege te lage kwaliteit van de aanvraag als vanwege uitputting van budget. Er worden dus structureel meer kwalitatief goede aanvragen gedaan dan waarvoor er budget beschikbaar is.

Klik hier voor een complete uitleg van de regeling. 

Om welke bedragen gaat het?

Het jaarlijkse budget voor de SDS-regeling is vijf miljoen euro per jaar. Hiervan wordt 0,4 miljoen euro gereserveerd voor uitvoeringskosten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en kan 4,6 miljoen euro worden toegekend aan ingediende SDS-projecten.

In de periode 2017-2023 is er ruim 25 miljoen euro aan subsidie toegekend.

Wie profiteren ervan?

Scheepswerven en maritieme toeleveranciers.

Wat heeft het opgeleverd?

Een belangrijk beoogd effect van de SDS-regeling is het spillover-effect. Dit houdt in dat de met de SDS ontwikkelde technologieen en innovaties ook worden toegepast in vervolgprojecten. Als de innovatie is geslaagd, wordt de drempel om de betreffende duurzame innovaties in een volgend schip toe te passen lager. Hoewel het niet mogelijk is om exact te achterhalen in hoeveel vervolgschepen de geslaagde innovaties worden toegepast, kan wel worden geconcludeerd dat spillovers voorkomen naar aanleiding van duurzame scheepsbouwinnovatieprojecten met een SDS-subsidie.

Klik hier voor de meest recente evaluatie van de regeling.