Ondersteuning Cluster 6

Ondersteuning Cluster 6 is een aanpak voor het ondersteunen van cluster 6-bedrijven bij de realisatie van verduurzamingsplannen. Onder Cluster 6 wordt de regionale industrie verstaan buiten de vijf geografische clusters. Naast de regionale spreiding kenmerkt Cluster 6 zich door de verschillende sectoren die erin vertegenwoordigd zijn: papier en karton, glas, keramische industrie, voedingsmiddelen, chemie, afval en recycling, ICT-bedrijven, metallurgische industrie en de olie- en gas exploratiebedrijven. De aandacht gaat hierbij naar  bedrijven die concrete verduurzamingsplannen hebben en hier actief ondersteuning bij nodig hebben omdat bijvoorbeeld expertise ontbreekt of de techniek nog onvoldoende ontwikkeld is voor directe rendabele toepassing. De focus ligt op de 200 ETS-plichtige bedrijven/vestigingen.

In het kort

  • Ondersteuning Cluster 6 is een aanpak voor het ondersteunen van Cluster 6-bedrijven bij de realisatie van verduurzamingsplannen.
  • In 2024 bedroeg het totaal toegekende bedrag (vanuit het Klimaatfonds) 6,1 miljoen euro.

Hoe werkt het?

Inhoudelijk bestaat de aanpak enerzijds uit de oprichting van een projectteam Cluster 6 bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei en het faciliteren van de projectorganisatie Stichting Cluster 6 en anderzijds uit gerichte instrumenten om verduurzaming bij Cluster 6-bedrijven te stimuleren (bedrijven in Cluster 6 hebben daarnaast uiteraard ook toegang tot generieke instrumenten). De aanpak richt zich op Cluster 6-bedrijven die onder de energiebesparingsplicht en onder de CO2-heffing/ETS-regeling vallen, waarbij het gaat om circa 200 ETS/Cluster 6-bedrijven of vestigingen. Met de casusaanpak van het Actieplan worden knelpunten van Cluster 6-bedrijven in kaart gebracht en wordt gewerkt aan meer generieke oplossingen die breder toegepast kunnen worden. Om de verduurzaming bij Cluster 6 te stimuleren worden middelen onder andere aangewend voor specifieke pilots en voor het oplossen van knelpunten die bij casussen naar boven komen. Ook wordt via de aanpak beoogd om bedrijven en branches te ondersteunen bij het opstellen van een concreet pad naar verduurzaming.

Zie ook:

Actieplan cluster 6 Gericht op oplossingen | Rapport | Rijksoverheid.nl

Om welke bedragen gaat het?

Vanuit het Klimaatfonds is voor de procesondersteuning 9,1 miljoen euro beschikbaar (2024-2030). Voor ondersteuning en het wegnemen van knelpunten is, onder voorwaarde van verdere uitwerking, 37,9 miljoen euro beschikbaar (vanaf 2026). In 2024 bedroeg het totaal toegekende bedrag (vanuit het Klimaatfonds) 6,1 miljoen euro.

Wie profiteren ervan?

De aanpak richt zich op Cluster 6-bedrijven die onder de energiebesparingsplicht en onder de CO2-heffing/ETS-regeling vallen. Dit zijn circa 200 ETS Cluster 6-bedrijven of vestigingen. Wanneer de Cluster 6-aanpak om knelpunten weg te nemen verder is gevorderd zal op bedrijvenbeleid in beeld verder inzicht worden verschaft over de doelgroep die wordt bereikt (naar sector en regio).

Voorbeelden van projecten

Het actieplan kenmerkt zich door een casusgerichte aanpak. Inmiddels lopen er zes casussen bij onder meer bedrijven uit de keramische-, glas- en voedingsmiddelenindustrie. Deze casussen beslaan in totaal negen ETS-plichtige productielocaties verspreid over verschillende provincies. De casusbespreking heeft als doel om meer inzicht te krijgen in knelpunten bij het verduurzamen van deze vestigingen. Ook worden mogelijkheden besproken voor financiering van zowel de verduurzamingsprojecten zelf als de bijbehorende energie-infrastructuur.

Wat heeft het opgeleverd?

Deze overleggen dragen bij aan een beter samenspel tussen bedrijven, (regionale) netbeheerders en andere instanties zoals RVO, gemeentes, de provincies en Invest-NL. Een bijkomend doel van deze aanpak is om lessen te leren uit deze casussen die breder toepasbaar zijn in Cluster 6.