Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie

Industriële bedrijven kunnen gebruik maken van de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten (NIKI) waarbij een innovatieve technologie op commerciële schaal wordt toegepast die moet leiden tot significante CO2-emissiereductie.

In het kort

  • Via de NIKI komt subsidie beschikbaar voor technieken met een groot potentieel voor CO2-emissiereductie waarvan de opschaling niet binnen bestaande subsidieregelingen past.
  • De technologieën moeten gericht zijn op directe besparing van CO­2-emissies in het productieproces of het vervangen­ van primaire fossiele koolstof in de productketen.
  • De regeling wordt in 2025 voor het eerst opengesteld.

Hoe werkt het?

De NIKI helpt bij de opschaling van technologieën die bewezen zijn op demonstratieschaal, maar die in Nederland nog niet zijn toegepast op (grote) commerciële schaal.

Dankzij de financiële ondersteuning door de NIKI kan de opschaling van deze technologieën worden versneld.

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten projecten passen in een van de onderstaande categorieën en thema’s:

  • Directe besparing van CO2-emissies in het productieproces;
    • Grootschalige procesefficiëntie;
    • Elektrificatie;
    • Waterstof;
  • Vervangen van primaire fossiele koolstof in de productketen. Binnen deze categorie zijn geen thema’s geformuleerd, maar de verwachting is dat hoofzakelijk projecten op het gebied van biogrondstoffen en chemische recycling worden aangemeld. Ook andere projecten die leiden tot het vervangen van primaire fossiele koolstof in de productketen kunnen kwalificeren.

Hoeveel werd geïnvesteerd?

De eerste openstelling van de NIKI zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 plaatsvinden met een openstellingsbudget van 218 miljoen euro voor dat jaar.

Eerder waren al voor 2023 en 2024 beschikbare middelen uit het Klimaatfonds gereserveerd voor de openstelling van de NIKI. Die openstelling is uitgesteld naar 2025 vanwege vertraging bij de staatssteunprocedure. De middelen uit die jaren zijn daarom volledig doorgeschoven naar 2025.

Wie profiteren ervan?

De NIKI richt zich op industriële ondernemingen die vergaand willen verduurzamen in Nederland. Een NIKI-project is gericht op de significante reductie van de uitstoot van broeikasgassen in of door een industriële onderneming De aanvrager dient dan ook een industriële onderneming te zijn die een NIKI-project voor eigen rekening en risico uitvoert.

Wat heeft het opgeleverd?

Hoewel het instrument al in 2023 op de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stond, vindt de eerste openstelling pas in 2025 plaats. Er hebben dan ook nog geen verstrekkingen plaatsgevonden.