Maatwerkaanpak Industrie
De maatwerkaanpak is een gerichte inzet om de grootste industriële uitstoters in Nederland te ondersteunen bij hun verduurzamingsopgaven. De maatwerkaanpak is bedoeld om coördinatieproblemen weg te nemen, zodat de overheid met de industriële bedrijven bindende afspraken kan maken over het behalen van extra CO2-reductie. Naast afspraken over CO2-reductie, worden er waar relevant ook afspraken gemaakt over stikstofreductie en de verbetering van de leefomgeving. Bij maatwerkafspraken is wederkerigheid het uitgangspunt. Dit betekent dat de overheid bereid is om afspraken te maken over eventuele financiering van projecten of de versnelling van kritische infrastructuur. Hiervoor dienen de industriële bedrijven aldus wel ambitieuze verduurzamingsprojecten te realiseren.
In het kort
- Maatwerk industrie zal 3.5 Mton additionele CO2-reductie (dat wil zeggen reductie die verder gaat dan noodzakelijk is om geen CO2-heffing te betalen) bij de top vijftien grootste uitstoters realiseren. Verder zal er nog respectievelijk 0.3 Mton bij een aantal cluster 6-bedrijven en 0.2 Mton CO2-reductie bij afvalwaterzuiveringsinstallaties worden behaald.
- Een stapsgewijze aanpak is ingericht, die aansluit bij de processen voor een juiste technische, financiële en bedrijfseconomische uitwerking. De industriële bedrijven volgen de volgende stappen: Expression of Principles, Joint Letter of Intent, Bindende maatwerkafspraken.
- Inmiddels zijn er elf Expression of Principles en één Joint Letter of Intent getekend.
Hoe werkt het?
Met de maatwerkaanpak wordt ingezet om extra CO2-reductie te realiseren, bovenop de reductie die de industriële bedrijven moeten realiseren om geen nationale CO2-heffing te moeten betalen. Dit wordt ook wel additionele reductie genoemd. Het gaat hierbij om een additionele reductie van 3,5 Mton CO2-eq (bij de top 20 uitstoters), 0,3 Mton CO2 bij een aantal cluster 6-bedrijven en 0,2 Mton bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dispensatierechten onder de nationale CO2-heffing die vrijvallen ten gevolg van de maatwerkafspraken, zullen niet meer mogen worden verhandeld. Om zicht te krijgen op de interesse en het potentieel voor de maatwerkaanpak bij de afvalverwerkingsinstallaties (AVI’s) wordt een verkenning uitgevoerd.
De maatwerkaanpak is aanvullend op het generieke instrumentarium, zoals bijvoorbeeld de SDE++-regeling en de VEKI. De complexiteit van de verduurzamingsopgaven van de betreffende industriële bedrijven vergt een zorgvuldig traject. Hierom is een stapsgewijze aanpak ingericht, die aansluit bij de processen voor een juiste technische, financiële en bedrijfseconomische uitwerking.
Stapsgewijze aanpak
- Expression of Principles (EoP): In een EoP worden onder andere de ambities voor de noodzakelijke verduurzamingsslag, de verbetering van de leefomgeving van het bedrijf en de scope van het maatwerktraject omschreven. Een EoP is niet bindend: er worden geen juridisch afdwingbare verplichtingen aangegaan.
- Joint Letter of Intent (JLoI): De op hoofdlijnen uitgesproken ambities en daarmee samenhangende projecten in het EoP worden concreter en gedetailleerder uitgewerkt in een Joint Letter of Intent. In een JLoI staan onder meer inspanningsverplichtingen. Dit zijn juridisch afdwingbare verplichtingen, maar het zijn geen (financiële) resultaatverplichtingen.
- Bindende maatwerkafspraken: Na ondertekening van de JLoI wordt deze, bijvoorbeeld in het kader van financiering, uitvoering en monitoring en borging van de afspraken, uitgewerkt in bindende maatwerkafspraken. Met bindende maatwerkafspraken worden bindende afspraken bedoeld, in de zin dat er juridisch afdwingbare verplichtingen worden aangegaan.
Maatwerkfinanciering
In beginsel wordt financiële ondersteuning geboden via generieke instrumenten. Mocht het generieke instrumentarium niet passend zijn voor het desbetreffende verduurzamingsproject en/of de business case, dan kan maatwerksubsidiëring en/of -financiering worden overwogen. Bij eventuele financiële ondersteuning van een project door de overheid wordt het daartoe opgestelde afwegingskader gevolgd.
Zie voor meer informatie over het:
Wie profiteren ervan?
De maatwerkaanpak industrie richt zich op vier doelgroepen: de top vijftien uitstoters, een aantal cluster 6-bedrijven (buiten top vijftien), de AVI’s (afvalverbrandingsinstallaties) en de afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s). Bedrijven die deelnemen aan de maatwerkafspraken worden ondersteund middels de maatwerkaanpak door coördinatieproblemen aan te pakken en onzekerheden te verminderen.
Zie ook:
Voorbeelden van projecten
Aangezien de gesprekken met de industriële bedrijven zich nog in de onderhandelingsfase bevinden, is het nog niet mogelijk om concrete projecten te benoemen.
Wat heeft het opgeleverd?
De maatwerkaanpak heeft een diepgaand inzicht opgeleverd in de mogelijke verduurzamingsprojecten, benodigde randvoorwaarden en in investeringsrisico’s bij de grootste industriële bedrijven van Nederland.
Hierdoor zijn er met elf van de zogenaamde top vijftien industriële bedrijven een Expression of Principles overeengekomen. Daarnaast is er met één bedrijf, zijnde Nobian, een Joint letter of Intent overeengekomen.