Europees Defensie Fonds
De Europese Commissie (EC) wil met het Europees Defensie Fonds (EDF) onderzoek en ontwikkeling voor het defensie-domein verder stimuleren. Het EDF staat ook open voor technologieën die voor andere doeleinden geschikt zijn (dual-use). Het programma loopt van 2021 tot 2027.
In het kort
- EDF 2021: 43 Nederlandse deelnemers
- EDF 2022: 45 Nederlandse deelnemers
- Nederland staat met deelnemende entiteiten op de zesde plaats en wat betreft financieringsopbrengst op de negende plaats. De Nederlandse doelstelling is om in de top tien te staan.
Hoe werkt het?
Het EDF heeft als doelen het versterken van:
- het concurrentievermogen;
- de innovatiecapaciteit;
- de efficiëntie van de Europese defensie-industrie.
Daarnaast draagt het bij aan de technologische soevereiniteit van de Europese Unie (EU).
Het EDF bevordert samenwerking tussen bedrijven van elke grootte en elk kennisgebied in de hele EU. Het EDF doet dit door onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde defensietechnologie en -uitrusting die gegevens met elkaar kunnen uitwisselen.
Het EDF steunt concurrerende en samenwerkende defensieprojecten tijdens de cyclus van onderzoek tot ontwikkeling, moedigt het mkb aan deel te nemen aan samenwerkingsprojecten en bevordert baanbrekende, innovatieve, oplossingen.
Om welke bedragen gaat het?
De Europese Commissie heeft voor het EDF een totaalbudget van bijna acht miljard euro beschikbaar gemaakt voor de periode 2021 tot 2027. De EC maakt een verschil tussen onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten:
- 2,7 miljard euro gaat naar de financiering van gezamenlijk defensieonderzoek.
- 5,3 miljard euro gaat naar de financiering van projecten voor gezamenlijke vermogensontwikkeling als aanvulling op de nationale bijdragen.
Het EDF vergoedt een specifiek deel van de subsidiabele kosten per categorie:
- Onderzoeksactiviteiten: 100 procent;
- Ontwikkelactiviteiten: variërend van twintig tot 90 procent, zonder mogelijke bijkomende bonussen.
Er is een cofinancieringsmodule beschikbaar vanuit het ministerie van Defensie. Daarnaast is er ook een stimuleringsdeelname vanuit het ministerie van Economische Zaken om cofinanciering te bieden aan ontwikkelactiviteiten.
Wie profiteren ervan?
In de jaren 2021 en 2022 hebben 36 Nederlandse organisaties deelgenomen aan EDF-projecten. 61 procent van de deelnemende organisaties behoorde tot het mkb.
Verder nemen de TU Delft (twee projecten), TU Eindhoven (drie projecten) en het Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam (twee projecten) ook deel aan EDF-projecten.
- Onderzoeksinstellingen met meeste deelnemingen:
- TNO: 22
- NLR: 9
- Marin: 4
- Private organisaties met meeste deelnemingen:
- Thales: 7
- Damen: 4
- RHEA System: 3
Wat heeft het opgeleverd?
In 2021 en 2022 is er zo’n 56 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Nederlandse deelnemers aan EDF-projecten. Voor deelnemende mkb-bedrijven was dit ongeveer 16,1 miljoen euro en voor onderzoeksinstellingen ongeveer 22,9 miljoen euro.