Dutch Venture Initiative (DVI)
Het Dutch Venture Initiative (DVI) investeert in fondsen die risicokapitaal verschaffen aan innovatieve snelgroeiende mkb-bedrijven. De bedrijven krijgen zo toegang tot investeringskapitaal en kunnen andere private investeerders aantrekken.
In het kort
- Opgericht door OostNL en het Europees Investeringsfonds (EIF).
- In totaal is ruim 400 miljoen euro beschikbaar.
Hoe werkt het?
Dutch Venture Initiative is opgericht door OostNL en het Europees Investeringsfonds (EIF), in de vorm van een SICAR (Société d’investissement en capital à risque) naar Luxemburgs recht.
De investeringen vinden plaats conform de wettelijke regelgeving in de EU en Luxemburg. Het aangestelde fondsbeheer en de controlerende autoriteiten zien toe op de marktconforme investeringsgedragingen.
DVI beoogt een vliegwieleffect voor de risicokapitaalmarkt omdat het in fondsen investeert waarin private investeerders tussen de 90 procent tot minimaal 50 procent meefinancieren. Dit effect wordt nog versterkt door het feit dat bedrijven met dit risicokapitaal makkelijker nieuw vreemd vermogen kunnen aantrekken.
Het bestaat uit twee DVI fund-of-funds waaronder een specifiek fonds voor business angels.
- European Investment Fund - Dutch Venture Initiative (DVI-I)
- European Investment Fund - Dutch Venture Initiative (DVI-II)
Om welke bedragen gaat het?
Het eerste DVI-fonds is opgericht in 2013 en bedroeg 202,5 miljoen euro (bijdrage Ministerie van Economische Zaken 130 miljoen euro, EIF-bijdrage 67,5 miljoen euro en BOM-bijdrage vijf miljoen euro). Het is inmiddels volledig gecommitteerd in veertien venture capital-fondsen, waaronder een specifiek fonds voor business angels van 45 miljoen euro.
Het tweede DVI fund-of-funds van 200 miljoen euro (EZK-bijdrage 100 miljoen euro, EIF-bijdrage 100 miljoen euro) is opgericht in 2016 en er zijn inmiddels dertien fondsen operationeel.
Wie profiteren ervan?
Innovatieve, snelgroeiende mkb-bedrijven met een behoefte aan risicokapitaal.
Voorbeelden van projecten
DVI fondsen
- Aglaia Oncology Fund II
- Endeit Fund II
- European Angels Fund - EAF Netherlands
- Forbion Capital Fund III
- Gilde Healthcare III
- Gilde Healthcare Services II
- HenQ III
- HPE Fund II
- Karmijn Kapitaal I
- Keen Venture Partners
- Life Science Partners V
- Newion Investments II
- Prime Ventures IV
- SET Fund II
DVI-II fondsen
- Biogeneration Capital III
- Finch Capital II
- Forbion Capital IV
- Gilde Healthcare IV
- Gilde Healthcare Services III
- Karmijn Kapitaal II
- Life Science Partners 6
- LSP Health Economics Fund II
- Newion Investments III
- Prime Ventures V
- SET Fund II
- Vortex Capital Partners II
Wat heeft het opgeleverd?
Met ondersteuning van DVI-fund-of-funds is sinds 2014 in totaal al voor meer dan 4,1 miljard euro aan risicokapitaal beschikbaar gekomen. De venture capital-fondsen verkrijgen tussen de vijf en twintig miljoen euro vanuit DVI.
In februari 2019 is een aantal evaluaties gepubliceerd van risicokapitaalinstrumenten: Dutch Venture Initiative (DVI), VroegeFaseFinanciering (VFF), het Innovatiekrediet (IK), de SEED Capital-regeling (SEED) en de Groeifaciliteit (GF).
Klik hier voor de meest recente evaluatie van DVI.