Bijdrage Caribische delen van het Koninkrijk Nederland
Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn bijzondere gemeenten van Nederland. De eilanden hebben dan ook recht op inzet van het ministerie van Economische Zaken volgens het principe van comply or explain. Het voornaamste doel is het bevorderen van duurzame economische ontwikkeling. De autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden in het kader van de Landspakketten door het Rijk ondersteund.
In het kort
- Het Rijk zet zich ook in voor de Caribische delen van het Koninkrijk: voor de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius en voor de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
- Het voornaamste doel is het bevorderen van duurzame economische ontwikkeling.
- Er is in 2023 612 duizend euro in de Caribische regio geïnvesteerd vanuit dit instrument.
Hoe werkt het?
Dit instrument is ingezet voor EZ-brede doeleinden en projecten die niet vanuit de beleidsdirecties worden opgepakt. Het betreft bijvoorbeeld projecten, onderzoeken, statistieken en uitvoerings- en ondersteuningskosten.
Het instrument wordt ingezet om enerzijds invulling te geven aan de rol van de directie Regio en Ruimte in de Caribische delen van het Koninkrijk en anderzijds om bijvoorbeeld onderzoeken te financieren. Ook wordt dit instrument met enige regelmaat gebruikt om belangrijke stakeholders te ondersteunen zoals de KvK Bonaire, Tourism Corporation Bonaire, etc. Aanvullend op dit instrument leveren bepaalde beleidsdirecties uit hoofde van hun beleidsverantwoordelijkheid een bijdrage aan de BES-eilanden. Een concreet voorbeeld hiervan is de subsidie van ca. 33 miljoen euro voor de BES-eilanden om de elektriciteitsproductie versneld te verduurzamen.
Het basisprincipe dat ten grondslag ligt aan de EZK-inzet is comply or explain. Dit uitgangspunt houdt in dat alle beleidsintensiveringen en de daaruit voortvloeiende wetgeving en financiële gevolgen ook van toepassing zijn voor Caribisch Nederland, tenzij er redenen zijn om dat niet te doen.
Om welke bedragen gaat het?
Er is in 2023 612 duizend euro in de Caribische regio geïnvesteerd vanuit dit instrument. Dit is naast alle middelen die vanuit specifieke beleidsdirecties zijn ingezet.
Wie profiteren ervan?
De inwoners, ondernemers en overheden in de Caribische delen van het Koninkrijk. In het bijzonder op Bonaire, Saba en Sint Eustatius en bij sommige bestedingen ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Voorbeelden van projecten
- Monitor Brede Welvaart en SDG’s Caribisch Nederland (Monitor Brede Welvaart en SDG's Caribisch Nederland 2023 | CBS)
- Statistiek Inkomend Scheepvaart toerisme Caribisch Nederland (Welke cijfers heeft het CBS over Caribisch Nederland? | CBS)
- Training Oriëntatie op Ondernemerschap bij Qredits Bonaire (Introduction to Entrepreneurship | Bonaire.qredits.com)
- Systeemstudie van TNO naar de haalbaarheid van offshore floating windenergie en het daarmee opzetten van een waterstofproductieketen op Curaçao (De energietransitie in Aruba, Curacao en Sint Maarten (tno.nl))
Wat heeft het opgeleverd?
De bevordering van het ondernemerschapsklimaat en een eerste inzicht in de haalbaarheid van verduurzamingsprojecten.