Actieplan groene en digitale banen

Het Actieplan Groene en Digitale Banen is een samenwerking van onderwijs, bedrijfsleven, werkgevers en werknemers, de regio’s en het Rijk. Het Actieplan bevat maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, in sectoren met banen die belangrijk zijn voor de klimaat- en digitale transitie.

In het kort

  • In 2023 waren volgens schatting 14.801 werkveldpartners betrokken bij de publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs. Dit is een toename van ruim 2.000 partners ten opzichte van 2022.
  • Sinds eind 2013 is het aantal werkzame mensen in de techniek met 372 duizend toegenomen tot 1.861.000 eind 2023. Het percentage werkzame mensen hiervan in de ICT is ten opzichte van 2022 met één procent gedaald naar 29 procent.
  • De instroom van studenten in de bètatechniek nam tussen 2013-2014 en 2023-2024 toe met twee procentpunt in het hbo en het mbo en één procentpunt in het wo.

Hoe werkt het?

In het Actieplan Groene en Digitale Banen komen verschillende beleidsmaateregelen en acties samen vanuit het Rijk en de sectoren Techniek en ICT (via hun aanvalsplannen). Het betreft hier inzet op vier pijlers :

  1.  Verhogen instroom in bètatechnisch onderwijs;
  2.  Het behoud en vergroten van de instroom in de bètatechnische arbeidsmarkt;
  3.  Arbeidsproductiviteitsgroei, en;
  4.  Versterken governance en tegengaan versnippering.

Er wordt tevens in het kader van pijler vier gewerkt aan een nieuwe governance voor het Actieplan. Dit geldt ook voor een opzet van de monitoring van het Actieplan. De monitor van Techniekpact zal, onder een nieuwe naam, hier een belangrijke rol in spelen.

Zie ook:

Kamerbrief over Inzet op arbeidsmarktkrapte in de klimaat- en digitale transitie: Het Actieplan Groene en Digitale Banen:
Kamerbrief met Actieplan groene en digitale banen | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

En voor een complete uitleg over het Techniekpact. (www.techniekpact.nl)

Om welke bedragen gaat het?

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende regelingen vanuit het Rijk, zoals bijvoorbeeld het Regionaal Investeringsfonds MBO vanuit het ministerie van OCW, de SLIM regeling van het ministerie van SZW en het opschalingsplan publiek privaat samenwerken vanuit het Nationaal Groeifonds.

Gelet op het belang van de uitvoering van dit project voor het beleid van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dragen zij, naast het ministerie van Economische Zaken als coördinerend ministerie, tevens financieel bij. 

Wie profiteren ervan?

(Regionale) stakeholders vanuit onderwijs, overheid, technische branches en andere partijen die betrokken zijn bij de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt qua techniek en ICT.